niedziela, 22 lipca 2012

Batoniki muesli

Idealne na podróż, smaczne, zawierają dużo błonnika, dzięki czemu szybko zaspokajają głód. Polecam!



Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych górskich (nie zmielonych)
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wody
2 łyżki oliwy
ok. 1/3 szklanki miodu
garść drobno posiekanych orzechów
2 tabletki słodzika rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
opcjonalnie: siemię lniane, rodzynki, słonecznik, pestki dyni



Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie i zagotować, ciągle mieszając. Kiedy wszystko dokładnie się połączy, a masa będzie lepka i plastyczna, zdjąć garnek z ognia. Masę wyłożyć na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do zastygnięcia, najlepiej do lodówki, na 2 - 3 godziny. Po tym czasie wyłożyć masę i pociąć na trójkąty.
Aby baton był mniej kaloryczny, część płatków można zastąpić otrębami pszennymi i żytnimi.
(Nie piszę wartości odżywczych, ponieważ w zależności od dodanych składników, wychodzi inna wartość kaloryczna).

Stay fit! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz