poniedziałek, 30 lipca 2012

Naleśniki faszerowane

Dość ciekawe połączenie, sycące, mało kaloryczne, idealne na podróż, albo na imprezę w formie przekąski.


Składniki:

ciasto:
150 ml mleka
1,5 szklanki wody gazowanej/niegazowanej
300 g mąki żytniej
3 jajka
przyprawy

farsz:
300 g piersi z kurczaka/schabu bez kości/ dobrej jakościowo szynki z kurczaka
70 g koncentratu pomidorowego
50 g sera żółtego Hollender 17% tłuszczu
dowolne przyprawy (u mnie pieprz cayenne, oregano, bazylia, czosnek)

do obtoczenia:
1 jajko
sezam


Naleśniki:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać dobrze patelnię teflonową, smażyć naleśniki (nieco grubsze, aby nie rozpadły się po włożeniu farszu). Wychodzi około 10 grubszych naleśników.
Farsz:
Pierś z kurczaka/schab bez kości pokroić w paski, usmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do koncentratu dodać przyprawy, wymieszać. Każdy naleśnik posmarować koncentratem, posypać startym żółtym serem, położyć kilka kawałków mięsa. Naleśnik zwinąć w rulon, końce można spiąć wykałaczką, aby nie rozpadł się podczas smażenia. Naleśnik obtoczyć w jajku, a później w sezamie. Smażyć na patelni 1 - 2 minuty, najlepiej pod przykryciem.
Usmażony już naleśnik można pociąć jak roladę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie:)

Stay fit! :)


Wartości odżywcze: (bez sezamu i jajka) sztuka (u mnie z filetem z kurczaka)
Kalorie: 190 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 21g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz