sobota, 10 grudnia 2011

Baton proteinowy

...zamiast niezdrowych batoników, możemy zjeść taki baton - co prawda ma trochę kalorii, ale także dużo białka, dobrych węglowodanów, zdrowych tłuszczy i dużo witamin. Polecam!




Składniki:

2 duże łyżki masła orzechowego ( najlepiej bez soli i cukru )
3 łyżki otrębów pszennych*
1 łyżka otrębów owsianych*
50 g odżywki białkowej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
15 g migdałów
50 - 100 ml wody


W jednej misce mieszamy ze sobą masło orzechowe, odżywkę, siemię i otręby* ( jeśli chcemy, aby baton był bardziej energetyczny, zamiast otrębów dajemy płatki owsiane ). Dodajemy miód, migdały ( całe lub pokrojone ), wlewamy ostrożnie wodę, aby uzyskać gęstą konsystencję, ale nie za rzadką. Masę przekładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie baton kroimy na prostokąty.

Stay fit! :)



Wartości odżywcze: całość/porcja 100g
Kalorie: 735kcal/459kcal
Białko: 55g/34g
Tłuszcze: 40g/25g
Węglowodany: 32g/20g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz