niedziela, 4 grudnia 2011

Sernik z bezą

Bardzo dobry i sycący sernik. Idealnie sprawdza się przy dietach typu low carb.



Składniki:

ciasto:
800 g twarogu półtłustego
6 jaj
20 g odżywki białkowej ( można dać więcej )
skórka starta z 1 cytryny
4 - 5 tabletek słodzika

beza:
3 białka
20 g wiórków kokosowych
1 tabletka słodzika

opcjonalnie:
rodzynki


Ciasto:
Żółtka miksujemy z odżywką, słodzikiem rozpuszczonym w bardzo małej ilości wody i skórką startą z jednej cytryny. Dodajemy twaróg ( zmielony, lub kupiony gotowy ser na sernik ). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy. Wszystko wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Beza:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wiórki i słodzik rozpuszczony w bardzo małej ilości wody. Wykładamy delikatnie na ciasto 20 minut przed końcem pieczenia.

Stay fit! :)



Wartości odżywcze: całość/porcja 100g
Kalorie: 1753kcal/135kcal
Białko: 218g/17g
Tłuszcze: 81g/6g
Węglowodany: 35g/3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz