czwartek, 17 listopada 2011

Kapuśniaczek

Bardzo smaczny i odżywczy, same warzywa, dużo witamin, idealny na jesienne przesilenie, kiedy jesteśmy zmęczeni, ospali. Ta potrawa od razu poprawiła mi samopoczucie i bardzo dobrze rozgrzewa w chłodne dni.


Składniki:

500 g białej kapusty
6 szklanek wody
2 średnie marchewki obrane, posiekane w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
5 małych ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę*
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
3 - 4 duże, mięsiste pomidory*
pieprz ( najlepiej świeżo zmielony )
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku
2 łyżki natki pietruszki ( może być suszona )
2 łyżki posiekanego koperku ( może być suszony )

Kapustę umyć, wykroić głąb, poszatkować, posolić, odstawić. Do gotującej się wody wrzucić marchewkę, pietruszkę, gotować 6 - 7 minut, można posolić, dodać ziemniaki, a za chwilę kapustę, gotować  przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy, dusić chwilę. Całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać, posypać koperkiem i przykryć, odczekać około 5 - 10 minut, aż warzywa "dojdą" i...zajadać.

* Jeśli chcemy zrezygnować z ziemniaków, należy wtedy dodać więcej kapusty i pomidorów.
* Podczas duszenia pomidorów, możemy dodać 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, aby zupa, była bardziej wyrazista i gęsta.

Stay fit! :)





Wartości odżywcze:
Jeśli chodzi o kalorie, to nie ma ich tu za wiele do liczenia :P, same warzywa - błonnik, jedynie ziemniaki możemy podliczyć, ale to już indywidualnie, wiadomo, jeden ziemniak jest większy, drugi mniejszy, wczesny, późny itp.
100 g ziemniaków to 65 kcal/ białko 1g/tłuszcze 0g/węglowodany 14g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz