Fast food bez wyrzutów sumienia. Jak dla mnie ten kebab jest o wiele smaczniejszy niż z budki. Poza tym taki na mieście to około 550 kcal, a ten - zaledwie 334 kcal. Co więcej? Sporo białka, dobrych węglowodanów, dużo błonnika - czyli można jeść smacznie i zdrowo! :)
Składniki:
pita:
200 g twarogu półtłustego ( najlepiej zmielonego )
6 czubatych łyżek otrąb owsianych
2 czubate łyżki otrąb pszennych
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy ( u mnie oregano, słodka papryka, pieprz )
opcjonalnie: sezam
farsz:
200 g piersi z kurczaka ( można więcej )
30 g sera żółtego light ( u mnie ser salami z Biedronki )
warzywa do wyboru ( u mnie marchew, kapusta czerwona, papryka, ogórek kiszony, papryczka chilli )
sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego ( może być kefir )
2 - 3 ząbki czosnku
Pita:
Wszystkie składniki zmiksować. Nakładać masę na blachę formując placki ( mi wyszły 3 średnie), można posypać sezamem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Farsz:
Filet rozbić na cienkie plastry, natrzeć dowolną przyprawą ( u mnie przyprawa gyros ). Smażyć na patelni po 3 - 4 minuty z każdej strony. Dowolne warzywa pokroić w paski/kostkę.
Sos:
Jogurt zmieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej zrobić to 30 minut wcześniej, aby składniki "przegryzły" się.
Pitę przekroić, ale nie do końca, do środka włożyć plastry żółtego sera, warzywa, sos, kurczaka.
Stay fit! :)
Wartości odżywcze: całość/sztuka
Kalorie: 1004kcal/334kcal
Białko: 116g/38g
Tłuszcze: 39g/13g
Węglowodany: 43g/14g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz