niedziela, 13 listopada 2011

Naleśniki ze szpinakiem i soczewicą

Nie każdy lubi szpinak, ale to połączenie zasmakuje większości. Użycie mąki żytniej, zamiast zwykłej, pszennej daje uczucie sytości, nie "podbija" tak insuliny, a przecież o to nam chodzi :)


Składniki:

naleśniki:
150 ml mleka
1,5 szklanki gazowanej/niegazowanej wody
300 g mąki żytniej
3 jajka
przyprawy

farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
100 g soczewicy zielonej
2 - 3 ząbki czosnku
przyprawy

Naleśniki:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać dobrze teflonową patelnię, smażyć cienkie naleśniki na małym ogniu. Wychodzi około 15 naleśników.
Farsz:
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sicie. Soczewicę wcześniej ugotować ( tak jak na opakowaniu ). Na patelni podsmażyć czosnek cienko pokrojony, dodać szpinak i soczewicę, przyprawić, wymieszać.

Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety. Podawać z plastrem cytryny, można posypać lekko uprażonymi nasionami słonecznika.
Stay fit! :)



Wartości odżywcze: sztuka
Kalorie: 105kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 1,5g
Węglowodany: 18g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz